فهرست مطالب

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حامد مومنی مقدم*، حمیدرضا حیدری، عباسعلی یکتا، هادی استادی مقدم، محمدرضا صداقت، نسیم مداح، صدف قائنی حصاروئیه صفحات 7-18
    هدف
    مقایسه ی فشار داخل چشم (IOP: Intraocular Pressure) اندازه گیری شده با تونومتر گلدمن به عنوان استاندارد فعلی کلنیک ها با پنج تونومتر مختلف در افراد سالم، و بررسی تاثیر ضخامت و خصوصیات بیومکانیک قرنیه بر اندازه گیری ها.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، IOP در 94 چشم از 94 فرد سالم با تونومترهای گلدمن، تماسی رزونانسی دستی، Icare، غیرتماسی تاپکن، آنالیز کننده پاسخ چشمی و کورویس اندازه گیری شد. مقایسه ی IOP اندازه گیری شده با دستگاه های مختلف با آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری های تکراری انجام در حالیکه ضخامت مرکزی قرنیه به عنوان فاکتور کوواریانس در نظر گرفته شد. نمودار بلاند-آلتمن و ضرایب همبستگی درون طبقاتی جهت بررسی میزان توافق بین اندازه گیری ها استفاده گردید. محدوده ی میزان توافق بر اساس میانگین تفاوت ± 96/1 انحراف معیار تفاوت تعیین شد. آنالیز رگرسیون برای تخمین تاثیر ضخامت مرکزی قرنیه، هیسترزیس و فاکتور مقاومت قرنیه بر IOP اندازه گیری شده با تونومتر های مختلف استفاده شد.
    یافته ها
    کمترین میانگین IOP با تونومتر گلدمن (2/6 ± 13/1 میلی متر جیوه) و بیشترین آن ها با تونومتر غیرتماسی تاپکن (2/5 ± 17/3 میلی متر جیوه) بدست آمد. اختلاف قابل توجهی از لحاظ آماری بین فشار اندازه گیری شده با  تونومتر گلدمن و سایر تونومتر ها وجود داشت. میانگین IOP اندازه گیری شده با Icare (3/4 ± 14/6 میلی متر جیوه) کمترین تفاوت و بیشترین توافق را با نتایج تونومتر گلدمن نشان داد. ضخامت مرکزی قرنیه به طور معنی داری تمامی IOPs را بجز فشار اصلاح شده بر اساس خصوصیات قرنیه (Cornea-Compensated IOP; IOPcc) تحت تاثیر قرار داد. بیشترین تاثیر پذیری IOP از فاکتور مقاومت قرنیه، مربوط به تونومتر غیر تماسی تاپکن و فشارهای هماهنگ با تونومتر گلدمن (Goldmann Correlated IOP; IOPg) بوده در حالی که کمترین آن ها با IOPcc و گلدمن دیده شد.
    نتیجه گیری
    تونومتر Icare  بیشترین توافق را در بین تونومترهای مختلف با تونومتر گلدمن داشت. ضخامت مرکزی قرنیه بر نتایج تمامی تونومترها به جز IOPcc تاثیر گذارست. از بین دو پارامتر بیومکانیکی ارزیابی شده قرنیه، فاکتور مقاومت قرنیه تنها پارامتر بیومکانیکی موثر بر IOP های اندازه گیری شده با تمامی دستگاه ها بود.
    کلیدواژگان: تونومتری، فشار داخل چشم، ضخامت قرنیه، هیسترزیس قرنیه، فاکتور مقاومت قرنیه
  • روزبه سندگل، مهدیه آکوچکیان*، محمد حسین علیزاده صفحات 19-28
    هدف

    مطالعات حاضر در بخش بی وزنی معطوف به آثار و پیامدهای کوتاه مدت محیط کم جاذبه و بی وزنی بر انسان به جای سنجش تغییرات احتمالی درازمدت آن شده است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر قرارگیری غواصان، در بی ‎وزنی و به شکل مکرر در بروز مشکلات تعادلی از یک طرف و از طرفی بررسی تفاوت دو گروه غواص اسکوبا و حبس نفس در حفظ تعادل و محدوده ثبات عملکردی از طرف دیگر است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی و مداخله ‏ای، دارای سه گروه بود. تعداد جامعه غواصان در جزیره کیش و شهر چابهار، 85 نفر و تعداد افراد غیرغواص 50 نفر بود. از بین جامعه پژوهش حاضر بر اساس معیارهای پژوهش تعداد 11 غواص حبس نفس، 15 غواص اسکوبا و 22 فرد سالم انتخاب و در سه گروه حبس نفس، اسکوبا و کنترل به شکل در دسترس و هدفمند قرار گرفتند. تمامی آزمودنی ها به وسیله آزمون محدوده ثبات عملکردی و آزمون تعادل پویای Y مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور انجام اندازه گیری ها، ابتدا هر آزمون به شکل کامل توسط آزمونگر انجام و توضیح داده شد و سپس به آزمودنی اجازه داده شد 3 بار به شکل آزمایشی حرکت را انجام داده تا از این راه هم با نحوه ی اجرا و هم خطاهای آزمونی آشنا شود. از آزمون آنووای یک طرفه و تست تعقیبی توکی جهت مقایسه داده های سه گروه استفاده شد. تمامی تجزیه و تحلیل ‏های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.

    یافته ها

    در محدوده ثبات عملکردی تفاوتی معنادار میان سه گروه دیده نشده است (0/860=p)  اما در بخش تعادل پویا در بین سه گروه تفاوت معناداری وجود دارد (0/05≥p). نتایج آزمون تعقیبی توکی در بخش تحلیل داده های آزمون تعادل پویا نشان داد که گروه حبس نفس با دو گروه اسکوبا (0/001=p) و افراد غیرغواص دارای تفاوت معنادار است (0/004=p)  و از طرفی میان دو گروه اسکوبا و افراد غیرغواص نیز تفاوت معنادار بود (0/001=p). بنابراین غواصان حبس نفس و اسکوبا دارای توانایی حفظ محدوده ثبات عملکردی مطلوبی می باشند اما هر دو گروه غواص با افزایش نیاز حرکتی در حفظ تعادل خویش با مشکل مواجه می شوند که این مشکل به شکل معناداری در غواصان اسکوبا نامطلوب تر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تفاوت مشهود دو گروه غواص که حاکی از توانایی حفظ تعادل مناسب تر در غواصان حبس نفس و در مقابل وجود مشکل در حفظ تعادل در غواصان اسکوبا است، و همچنین تفاوت بارز میان افراد غیر غواص و هر دو گروه غواص، به نظر می رسد که بهتر باشد برنامه های تمرینی ای را با هدف حفظ و بهبود تعادل، به برنامه عملکردی این غواصان افزوده شود.

    کلیدواژگان: غواصی، اسکوبا، حبس نفس، بی وزنی، فضانوردی، تعادل، غوطه وری
  • فرهاد رجبی*، هومن مینونژاد، فواد صیدی، رضا رجبی صفحات 29-41
    هدف
    هایپر کایفوزیس پشتی جز ناهنجاری های شایع در میان کودکان می باشد. در سال های اخیر از جمله روش های اصلاحی که در کنار حرکات اصلاحی به منظور پیشگیری و اصلاح ناهنجاری های اسکلتی عضلانی کودکان مورد استفاده قرار گرفته است، بازی های اصلاحی است که در آن اهداف اصلاحی در قالب و شکل بازی با هدف پیشگیری و اصلاح ناهنجاری های وضعیتی کودکان اعمال می شود. هدف از انجام پژوهش مقایسه اثر و ماندگاری یک دوره بازی های اصلاحی با حرکات اصلاحی منتخب بروی زاویه کایفوز پشتی پسران 10 تا 12 سال می باشد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر به روی 90 نمونه پسر با با میانگین سنی (20/80±11/0)، میانگین قد (5/91 ± 0/78) و میانگین وزن (4/75 ± 39/69) که به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و به 3 گروه بازی های اصلاحی، حرکات اصلاحی و کنترل به صورت تصادفی تقسیم شدند اجرا شد. نمونه های گروه های تجربی به مدت 8 هفته در هفته 3 جلسه در جلسات 30 الی 60 دقیقه ای حرکات اصلاحی و بازی های اصلاحی مربوط به خود را اجرا نمودند.لازم به ذکر است گروه کنترل در این مدت فعالیت عادی زندگی خود را انجام دادند. میزان زاویه هایپر کایفوزیس پشتی نمونه ها برای ورود به تحقیق بزرگتر از 40 درجه در نظر گرفته شد و با استفاده از خط کش منعطف اندازه گیری شد. به منظور بررسی میزان ماندگاری و اثربخشی تمرینات پس از 8 هفته از پایان تمرینات میزان هایپر کایفوزیس پشتی دو مرحله دیگر در مراحل پس آزمون و پیگیری مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تفاوت معنی داری را در گروه بازی های اصلاحی در مرحله پیش آزمون 2/40±45/62، با مرحله پس آزمون 2/24±42/46 و مرحله پیگیری 2/09±42/42 و در گروه حرکات اصلاحی منتخب در مرحله پیش آزمون 2/59±45/81 با مرحله پس آزمون 2/36±42/26 و مرحله پیگیری 2/27±42/52 نشان داد (0/05≥p). همچنین تفاوت معنی داری در گروه کنترل در مرحله پیش آزمون 1/59±44/93 با مرحله پس آزمون 1/79±45/26 و  مرحله پیگیری 1/84±45/26 مشاهده نشد (0/05≤p). به علاوه اندازه اثر در گروه بازی های اصلاحی 0/85، در گروه حرکات اصلاحی منتخب 0/81 و  گروه کنترل 0/80 بدست آمد که نشان دهنده اثر بالای پروتکل های تمرینی در دو گروه تجربی تحقیق بود. به علاوه نتایج آزمون تحلیل کواریانس تفاوت معنی داری در زاویه هایپر کایفوزیس پشتی بین 3 گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری نشان داد (0/05≥p) که به منظور بررسی این تفاوت از آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. نتایج این آزمون نشان داد در مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه های تجربی تفاوت معنی داری وجود ندارد که نشان از ماندگاری اثر بازی های اصلاحی و حرکات اصلاحی منتخب داشت (0/05≤p).و تفاوت موجود بین گروه های بازی  های اصلاحی و حرکات اصلاحی منتخب با گروه کنترل بوده است (0/05≥p).
    نتیجه گیری
    بازی های اصلاحی و حرکات اصلاحی منتخب دارای تاثیر مثبت و مشابه، همچنین ماندگاری اثرات تمرین بر زاویه هایپرکایفوزیس پشتی پسران 10 تا 12 سال می باشند. بدین ترتیب در مقایسه با حرکات اصلاحی اجرای هشت هفته بازیهای اصلاحی در قالب روشی موثر و مستقل به عنوان روش جایگزین حرکات اصلاحی در اصلاح ناهنجاری هایپرکایفوزیس پشتی پسران 10 تا 12 سال توصیه می شود
    کلیدواژگان: بازی های اصلاحی، حرکات اصلاحی منتخب، هایپرکایفوزیس، ماندگاری
  • سلمان نظری مقدم، افسانه زینل زاده*، سیمین الماسی، پرویز معروضی صفحات 42-49
    هدف
    هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی ارتباط بین ناتوانی در اندام تحتانی با مولفه های شدت و فعالیت بیماری روماتویید آرتریت مانند تعداد مفاصل متورم، تعداد مفاصل حساس، زمان خشکی صبحگاهی و شاخص مفصلی ریچی است. هدف بعدی  بررسی روایی گروه های شناخته شده با استفاده از ارزیابی نمره پرسشنامه RAOS بین حالت های منفی و مثبت یافته های آزمایشگاهی فاکتور روماتویید، سرعت رسوب گلوبول های قرمز و پروتیین واکنشی سی می باشد.
    روش بررسی
    از 234 بیمار مبتلا به آرتریت خواسته شد تا نسخه فارسی پرسشنامه نمره دهی پیامدهای روماتویید و آرتریت (Rheumatoid and Arthritis Outcome Score; RAOS) که شامل گزارش بیماران از وضعیت پاهایش و مشکلات وابسته  است) را کامل کنند. در پژوهش حاضر ابتدا یافته های عملکردی مانند تعداد مفاصل متورم، تعداد مفاصل حساس، زمان خشکی صبحگاهی و شاخص مفصلی ریچی توسط پزشک متخصص روماتولوژی ثبت می گردید. سپس جهت اندازه گیری دیگر یافته های آزمایشگاهی از بیمار آزمایش خون گرفته می شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی اسپیرمن بین خرده مقیاس فارسی پرسشنامه RAOS و تعداد مفاصل متورم و دردناک، مدت زمان سفتی صبحگاهی، شاخص مفصلی ریچی، درد و سلامتی بین 0/51 الی 0/74 بود. به علاوه آزمون من ویتنی نشان داد که اختلاف معنی داری  بین نمرات نسخه فارسی پرسشنامه RAOS در سطوح مثبت و منفی آزمون های سرعت رسوب گلبول های قرمز و  پروتیین واکنشی سی وجود دارد. در بررسی ارتباط سنجی، متغیرهای درد و سلامتی تقریبا با تمام خرده مقیاس های پرسشنامه RAOS ارتباط معناداری داشتند.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسشنامه RAOS یک ابزار معتبر جهت اندازه گیری ناتوانی در بیماران دارای روماتویید آرتریت است.
    کلیدواژگان: روماتوئید آرتریت، پرسشنامه ‏RAOS، اعتبار سنجی، یافته های آزمایشگاهی
  • مجید هامون گرد*، ملیحه حدادنژاد، علی عباسی صفحات 50-66
    هدف
    اکثر آسیب های رباط صلیبی قدامی (Anterior Cruciate Ligament; ACL) در شرایطی اتفاق می افتند که توجه ورزشکار همزمان معطوف به انجام تکلیف و محرک های شناختی است. اختلال در عملکرد و حس عمقی زانو در شرایط تقسیم توجه، فرد را در معرض آسیب ACL قرار می دهد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات عصبی عضلانی با تکالیف دوگانه شناختی بر عملکرد و حس عمقی بازیکنان فوتسال با نقص ولگوس پویای زانو است.
    روش بررسی
    30 بازیکن فوتسال با نقص ولگوس پویای زانو (میانگین سن: 3/27 ± 21/86 سال، وزن: 9/55 ± 68/91 کیلوگرم، قد: 6/49 ± 175/6 سانتی متر) به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و تجربی تقسیم شدند. در پیش آزمون عملکرد آزمودنی ها بوسیله آزمون پرش تاک (Tuck Jump Test) و سه جهش تک پا (Single Leg Triple Hop Test) و حس عمقی زانو توسط روش گونیامتری تصاویر دیجیتال مورد بررسی قرار گرفت. گروه تجربی به مدت هشت هفته در برنامه تمرینات عصبی عضلانی با تکالیف دوگانه شناختی شرکت کردند. در نهایت پس آزمون در شرایط پیش آزمون و یک تا دو روز پس از جلسه تمرین نهایی برگزار شد. پس از جمع آوری داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون تی مستقل جهت بررسی میانگین ها و تفاوت های بین گروهی در سطح معنی داری (p≤0/05) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون های آماری نشان داد که بین میانگین نمرات آزمون پرش تاک (0/001=p) و سه جهش تک پا (0/001=p) بین آزمودنی های دو گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد به طوری که گروه تجربی عملکرد بهتری نسبت به گروه کنترل داشتند. در حس عمقی زانو (0/459=p) تفاوت معناداری مشاهده نشد با این حال خطای حس عمقی در گروه تجربی بهبود بیشتری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد انجام تمرینات عصبی عضلانی با تکالیف دوگانه شناختی موجب بهبود چشمگیر عملکرد و کاهش خطای حس عمقی زانو می شود. بنابراین احتمالا انجام تمرینات عصبی عضلانی با تکالیف دوگانه به عنوان یک رویکرد جدید تمرینی در پیشگیری از آسیب ACL می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: رباط صلیبی قدامی، حس عمقی، عملکرد، تکلیف دوگانه شناختی، تمرینات عصبی عضلانی، زانو
  • شهره حبیب زاده، مهناز استکی*، افسانه قنبری پناه صفحات 67-75
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین و مقایسه اختلال یادگیری ریاضی در دانش آموزان دوزبانه و تک زبانه انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش مقایسه ای-علی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوزبانه و تک زبانه پایه سوم ابتدایی مراجعه کننده به مراکز درمانی ناتوانی یادگیری شهرهای تبریز و تهران در سال تحصیلی 1400 -1399 بود. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به تعداد 50 نفر برای هر گروه انتخاب شد. داده ها از طریق مقیاس هوشی وکسلر 4 و آزمون کی مت (KeyMath Test)  جمع آوری و با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات کاربرد و نمره ی کل ریاضی در دانش آموزان دوزبانه به طور معناداری کمتر از دانش آموزان تک زبانه است. همچنین در خرده آزمون های کی مت در محاسبه با (0/004=p)، اندازه گیری، زمان، حل مسیله، تفسیر و تخمین هر کدام با (0/001>p) میانگین نمرات دانش آموزان دوزبانه به طور معناداری کمتر از دانش آموزان تک زبانه بود.

    نتیجه گیری

    طبق یافته ها دانش آموزان دوزبانه در مقایسه با تک زبانه ها در کاربرد ریاضی مشکلات بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ریاضی، دوزبانه، تک زبانه
  • محمدرضا سنچولی*، عبدالحمید دانشجو، هادی اکبری صفحات 76-91
    هدف

    سندرم درد پاتلوفمورال (Patella Femoral Pain)  یکی از اختلالات ارتوپدی زانو است که موجب اختلال در درد، عملکرد و کیفیت زندگی سالمندان می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات ثبات مرکزی تنه تمرینات موبیلیزیشن (Mobilization) بر درد، ناتوانی عملکردی و کیفیت زندگی بیماران سالمند مبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال بود.

    روش بررسی

    تعداد 20 نفر از بیماران سالمند مرد مبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی و مساوی در دو گروه تمرینات ثبات مرکزی و گروه تمرینات موبیلیزیشن قرار گرفتند. گروه تجربی اول به مدت شش هفته (سه جلسه و هر جلسه 45 دقیقه) تمرینات ثبات مرکزی تنه و گروه دوم به مدت شش هفته (سه جلسه و هر جلسه 35 دقیقه) تمرینات موبیلیزیشن را انجام دادند. قبل و بعد از دوره تمرین متغیرهای تحقیق با استفاده از پرسشنامه درد و ناتوانی عملکردی و کیفیت زندگی اندازه گیری شد. از روش طرح با اندازه های تکراری جهت آنالیز داده ها استفاده شد. خطای آماری نوع اول 0/05>p در نظر گرفته شد.

     

    یافته ها

    نتایج این تحقیق کاهش معناداری در فاکتورهای درد، ناتوانی عملکردی و کیفیت زندگی در هر دو گروه تمرینات ثبات مرکزی تنه و گروه تمرینات موبیلیزیشن نشان داد (0/05>p). بین دو گروه از لحاظ متغیرهای مورد بررسی اختلاف معناداری وجود نداشت (0/05<p).

     

    نتیجه گیری

    از یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که انجام تمرینات ثبات مرکزی تنه و تمرینات موبیلیزیشن موجب بهبودی درد و ناتوانی عملکردی کیفیت زندگی می شود، بنابراین می تواند از هر کدام از تمرینات به عنوان یک روش تمرینی در برنامه ی بازتوانی بیمار سالمند مبتلا به درد پاتلوفمورال استفاده شود.

    کلیدواژگان: سندرم درد پاتلوفمورال، تمرینات ثبات مرکزی، موبیلیزیشن، درد، عملکرد، کیفیت زندگی، سالمندان
  • افشین کیهان فر*، مهدیه آکوچکیان، منصور صاحب الزمانی صفحات 92-107
    هدف

    آرتروز زانو، نتیجه تخریب غضروف مفصل زانو می باشد و یک روند طبیعی دارد، ولی در ورزشکاران بر اساس نوع ورزش و فشار بر مفصل زانو می تواند زودتر ایجاد شده و شدیدتر باشد. هدف این تحقیق، اثر و ماندگاری یک برنامه تمرین در خانه، مبتنی بر اصول  آکادمی ملی طب ورزش آمریکا (National Academy of Sports Medicine; NASM)، بر دامنه حرکتی، تعادل و شاخص گام برداری پویا مردان ورزشکار بازنشسته مبتلا به آرتروز زانو بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق نیمه تجربی، 24 مرد داوطلب که ورزشکار بازنشسته و مبتلا به آرتروز زانو بودند، انتخاب و به صورت تصادفی ساده و مساوی به دو گروه 12 نفری (گروه تمرین NASM و گروه کنترل) تقسیم بندی شدند. گروه تجربی، تمرینات NASM را به مدت 8 هفته در خانه انجام دادند. قبل و بعد از 8 هفته تمرین و پس از 4 هفته بی تمرینی، دامنه حرکتی با گونیامتر، تعادل با استفاده از آزمون برگ و گام برداری پویا با تست شاخص گام ب رداری پویا مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح خطای پنج درصد و با استفاده از نسخه ی 24 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    تمرینات NASM، باعث ایجاد افزایش معنادار در مقدار دامنه ی حرکتی زانو، دامنه ی حرکتی ران، تعادل و گام بردای پویا در مراحل پس آزمون و ماندگاری نسبت به پیش آزمون بوده است. مقدار دامنه ی حرکتی زانو (0/001>p) و ران (0/007=p) در مرحله ی ماندگاری نسبت به پس آزمون کاهش معنادار داشت، ولی در تعادل (0/08=p) و گام برداری پویا (0/501=p) بین دو مرحله ی پس آزمون و ماندگاری تفاوت معنادار مشاهده نشد. اما در گروه کنترل تغییر معنی داری مشاهده نشد. (0/05<p)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تمرینات NASM، سبب بهبودی در دامنه حرکتی، تعادل و شاخص گام برداری پویا در افراد ورزشکار بازنشسته مبتلا به آرتروز زانو می شود، لذا برای این دسته از افراد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین ‏NASM، دامنه حرکتی، تعادل، ورزشکار بازنشسته، آرتروز زانو
  • حسین دادگر*، عبدالحمید دانشجو، منصور صاحب الزمانی، امید اسماعیلی، منا خراجی صفحات 108-124
    هدف
    فوتبال خطر ذاتی آسیب های سر را به همراه دارد و در مهارت”هدینگ“بی نظیر است. هدینگ می تواند نشانگر های معرف آسیب های مغزی را فعال کند. مطالعه حاضر یک بررسی جامع از تحقیقات انجام شده در زمینه شیوع آسیب های سر و اثر پذیری نشانگر های بیوشیمیایی از مهارت هدینگ است.
    روش بررسی
    جستجو برای کلید واژه های تحقیق در مقالات منتشر شده در پایگاه های علمی بین سال های 2000 تا 2021 انجام شد. کلید واژه های تحقیق شامل”آسیب سر“،”آسیب مغز“،”شیوع“و”فوتبال“بود. مقالات حاوی گزارشات درباره هدینگ، نشانگرهای زیستی بیانگر آسیب های مغزی، میزان بروز و مکانیسم های آسیب سر انتخاب و مطالعات غیرانگلیسی و غیرفارسی، مطالعات حاوی داده هایی درباره آسیب های غیرفوتبالی و یا خلاصه مقالات کنفرانس از مطالعه خارج شدند. 243 مقاله مرتبط با موضوع بررسی و از این بین 45 مقاله دارای معیارهای ورود به مطالعه حاضر بودند.
    یافته ها
    شیوع آسیب های سر در لیگ های حرفه ای متغیر است (دامنه تغییر 0/3% تا 16/8%، 0/12 تا 1 در هر 1000 ساعت) و در مقایسه با گزارشات لیگ های نیمه حرفه ای کمتر است (3/0 % در مقابل 22%). مکانیسم هدینگ جزو مکانیسم های شایع آسیب های سر در لیگ های برتر نیست. معمول ترین نشانگرهایی که جهت بررسی آسیب های مغز استفاده شده اند نشانگر پروتیین اتصال دهنده کلسیم (S100β) (8 مطالعه) و پروتیین زنجیره سبک رشته های عصبی (NF-L) (6 مطالعه) است. همچنین نشانگر های پروتیین تایو  (Tau) در ایزوفرم های فسفری و کل (3 مطالعه)، آنولاز خاص نورونی (NSE) (2 مطالعه)، آلبومین (1 مطالعه) و عوامل رشد مغزی (1 مطالعه) نیز با هدف بررسی تاثیرپذیری از اجرای مهارت هدینگ استفاده شده اند. در مجموع، 9 مطالعه تغییر در سطوح و 11 مطالعه عدم تغییر در سطوح نشانگر ها در پی اجرای هدینگ در سنین مختلف، هم در زنان هم مردان را گزارش داده اند.
    نتیجه گیری
    قرار گرفتن در معرض ضربه های مکرر و در عین حال با سرعت زیاد در قالب مهارت هدینگ فوتبال ممکن است منجر به آسیب مغزی شود که می تواند با استفاده از روش های ارزیابی نشانگر های بیوشیمیایی تشخیص داده شود. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان می دهد که نباید از هدینگ در فوتبال به عنوان مکانیسم بالقوه آسیب مغزی غافل شد. البته برای روشن شدن احتمال چنین رابطه ای، تحقیقات بیشتری لازم است.
    کلیدواژگان: مهارت هدینگ، هد فوتبال، هد زدن، نشانگر بیوشیمیایی، آسیب سر، آسیب مغزی
  • محمدجواد اشرف*، منصور صاحب الزمانی، عبدالحمید دانشجو صفحات 125-136
    هدف
    اختلال در بیومکانیک و کینماتیک اندام تحتانی یکی از دلایل ایجاد کننده سندرم درد کشککی-رانی زانو می باشد. هدف این تحقیق بررسی بیومکانیک اندام تحتانی در سندرم درد کشککی-رانی: مرور روایتی مقالات 2020-2010 بود.
    روش بررسی:مقاله حاضر از نوع مروری روایتی بوده با یک جست و جوی سیستماتیک جامع الکترونیک در پایگاه های اطلاعاتی (Google Scholar, Magiran PubMed, Springer, Taylor & Francis, ISC) مقالات مرتبط از سال 2010 تا 2020 مورد بررسی قرار گرفته است. کلید واژه های جست و جو شامل: Patellofemoral Pain Syndrome" and Biomechanics of Lower Extremity " بود.
    یافته ها:پس از بررسی 293 مقاله، تعداد 36 مقاله براساس معیارهای ورود مرتبط در زمینه بیومکانیک اندام تحتانی پیدا شد. پس از بررسی کیفیت مقالات، 15 مقاله که بیومکانیک اندام تحتانی را در مبتلایان به درد کشککی-رانی بررسی کرده بودند، انتخاب و نقش آن ها بر مبتلایان به درد کشککی-رانی سنجیده شد.
    نتیجه گیری:بیومکانیک اندام تحتانی در بیماران مبتلا به سندرم درد کشککی-رانی دچار اختلال شده و تمرینات انجام شده بر این افراد بایستی موجب تغییراتی در بیومکانیک اندام تحتانی و در نهایت راستای قرارگیری مفاصل باشد.
    کلیدواژگان: درد کشککی-رانی، بیومکانیک اندام تحتانی، کینماتیک حرکتی
|
  • H Momeni-Moghaddam *, H.R Heidari, A.A Yekta, H Ostadimoghddam, M.R Sedaghat, N Maddah, S Ghaeni-Hesaroueiyeh Pages 7-18
    Purpose
    To compare the intraocular pressure (IOP) measured with the Goldmann tonometer as the current standard of clinics with five different tonometers in healthy people, and to investigate the effect of corneal thickness and biomechanical properties on measurements.
    Methods
    In this cross-sectional study, IOP was measured in 94 eyes of 94 healthy subjects with the Goldmann, manual applanation resonance, Icare, Topcon non-contact, Ocular Response Analyzer and Corvis’s tonometers. Comparison of the IOPs measured with different techniques was done using the repeated measures analysis of variance while the central corneal thickness as a covariate.  The Bland-Altman plots and intraclass correlation coefficients were used to assess the agreement between the measurements. Limits of agreement were determined as the mean difference ±1.96 SD. Regression analysis was used to estimate the effect of central corneal thickness, corneal hysteresis, and corneal resistance factor on IOPs obtained using different tonometers.
    Results
    The lowest mean IOP was obtained with the Goldmann tonometer (13.1 ± 2.6 mmHg) and the highest with the Topcon non-contact tonometer (17.3 ± 2.5 mm Hg). There was a statistically significant difference between the pressure measured by Goldmann's tonometer and other tonometers. The mean IOP measured using Icare (14.6 ± 3.4 mmHg) demonstrated the smallest mean difference and the highest agreement with the Goldmannn tonometer results. Central corneal thickness significantly affected all IOPs except the cornea-compensated IOP (IOPcc). The highest influence of IOP on the corneal resistance factor was related to Topcon non-contact tonometer and Goldmann correlated IOP (IOPg), while the lowest was seen with IOPcc and Goldmann.
    Conclusions
    The Icare tonometer had the highest agreement among the different tonometers with the Goldmann tonometer. The central thickness of the cornea affects the results of all tonometers except IOPcc. Among the two evaluated corneal biomechanical parameters, the corneal resistance factor was the only biomechanical parameter effective on IOPs measured with all devices.
    Keywords: Tonometry, Intraocular pressure, Corneal thickness, Corneal Hysteresis, Corneal Resistance Factor
  • R Sanadgol, M Akoochakian *, M.H Alizadeh Pages 19-28
    Purpose

    Water immersion built a new environment in which weightlessness puts unknown demand on somatosensory system such as altered sensory integration due to the improper proprioception afferent. This condition can lead to an imprecise function of human postural balance system. But studies focused on the short-term effects of water immersion instead of truly long-term adaptations. So, the aim of this study was to investigate if chronic exposure to microgravity environment can lead to balance deficits and furthermore, to assess potential differences between two types of diving which is breath-hold and SCUBA.

    Methods

    11 breath-hold divers (BHD), 13 scuba divers (both types of divers must have diving experience for at least 4 years) and 22 non-divers (ND), without any history of recent injuries or history that affects balance control, recent were undergone Functional reach test (FRT) as well as Y balance test (YBT).

    Results

    There were no meaningful differences among experimental groups in limited of stability (p=0.860) and all groups were highly stable in FRT. But in other research criteria, BHD group were significantly had a better ability to maintain their balance during YBT task (p=0.004), while that SCUBA group found to have a poor ability in this matter versus BHD (p=0.001) and ND (p=0.001) groups.

    Conclusions

    Our findings suggest that BHD and SCUBA divers have a normal ability in order to do functional reach tasks, but by increasing movement demands, SCUBA divers have been faced with balance difficulty more than BHD divers. Hence, according to the obvious difference between BHD and SCUBA divers, along with showing a meaningful difference by ND group, it seems that adding balance training to the routine BHD and SCUBA divers’ program, should be beneficial in order to improve their balance ability.

    Keywords: Apnea, Freediving, space, Weightlessness, Balance, Immersion
  • F Rajabi *, H Minoonejad, F Seidi, R Rajabi Pages 29-41
    Purpose
    Thoracic hyperkyphosis is one of the common anomalies in children in recent years. In addition to corrective exercise, corrective games are one of the correctional methods which have been used to prevent and correct functional anomalies among children. Unlike corrective exercise, in corrective games method, correctional goals apply with prevention and correction purpose in the game shape and format The present study aimed to compare the effect and sustainability of a course corrective games with selected corrective exercise on 10-12 aged boys with thoracic hyperkyphosis.
    Methods
    Ninety boys with age average (11.20±0.80 years), height average (140.78±5.91 cm), and weight average (39.69±4.75 kg) were randomly divided into corrective games, selected corrective exercise and control group. Subject in experimental groups performed their related corrective games and corrective exercises for 8 weeks and 3 sessions every week. Each session lasted for 30-60 minutes. During this time the control group did their normal daily activity. The kyphosis angle required to enter to the study was considered greater than 40 degrees. This angle was measured by a flexible ruler. Data were recorded at the beginning of the study as a pre-test, at the end of the 8 weeks’ exercises as a post-test and 8 weeks after the completion of the study as a second post-test level.
    Results
    The finding of the repeated measure ANOVA test indicated a significant difference in kyphosis angle at the pre-test level (45.62±2.40) versus the post-test level (42.46±2.24), and in follow-up level (42.42±2.09) in the corrective games group, and the pre-test level (45.81±2.59) versus the post-test level (42.26±2.36) and in the follow-up level (42.52±2.27) in the selected corrective exercise group (P≤0.05). Moreover, there was no significant difference in the kyphosis angel in the control group, at the pre-test level (44.93±1.59) versus the post-test level (45.26±1.79) and in the follow-up level (45.26±1.84) (P>0.05). The obtained effect size was 0.85 in the corrective games group, 0.81 in the selected corrective exercise group, and 0.08 in the control group, which shows the high effectiveness of present study protocols in experimental groups. Also, the results of the ANCOVA test indicated a significant difference in thoracic kyphosis angle between 3 groups in the study at the post-test and the follow-up levels (P≤0.05). Therefore, in order to clarify this difference, the Bonferroni post-hoc test was used. The finding of this test indicated a non-significant difference in thoracic kyphosis angle between corrective games and selected corrective exercise groups in the post-test and follow-up levels (P>0.05). The observed difference was related to the corrective games and selected corrective exercise kyphosis angle difference with control groups at mentioned levels (P≤0.05).
    Conclusion
    The corrective games and the selected corrective exercise have a positive and similar effect with exercise effects sustainability on thoracic kyphosis reduction. Therefore, performing 8 weeks’ corrective games besides selected corrective exercise has a considerable and sustainable effect on thoracic hyperkyphosis angle in 10-12 aged boys and using corrective games as an autonomous method recommended to thoracic hyperkyphosis correction in 10-12 years old boys.
    Keywords: Corrective games, Selected corrective exercise, Thoracic hyper kyphosis, Sustainability
  • S Nazary-Moghadam, A Zeinalzadeh *, Si Almasi, P Marouzi Pages 42-49
    Purpose
    (1) To evaluate the correlation between lower limb disability and activity and severity parameters including number of swollen joints, number of sensitive joint, morning stiffness time and Ritchie Articular Index (RAI)). (2) To investigate its known-group validity of RAOS questionnaire by Rheumatoid Factor (RF), Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) and C-reactive Protein (CRP).
    Methods
    234 patients with RA were requested to complete the Persian version of Rheumatoid and Arthritis Outcome Score (RAOS measures the patients’ opinion about their leg and associated problems). This cross-sectional study was performed in year 1400 in Iranian rheumatology center. Activity and severity parameters were recorded by rheumatologist. Finally, RF, ESR and CRP were evaluated using blood test.
    Results
    Spearman’s correlations between the RAOS subscales and the number of tender joints and swollen joints, duration of joint stiffness, RAI, pain and Health ranged between 0.51 and 0.74. In addition, Mann-Whitney U tests showed significant difference of PHAQ-DI scores between known groups of positive and negative states of CRP and ESR. In regression analysis, pain and health variables were significantly correlated to almost all subscales of the RAOS questionnaire.
    Conclusion
    The Persian version of RAOS questionnaire is a valid questionnaire for measuring the disability in RA patients.
    Keywords: Rheumatoid arthritis, RAOS Questionnaire, Validity, Laboratory findings ‎
  • M Hamoongard *, M Hadadnezhad, A Abbasi Pages 50-66
    Purpose
    Most anterior cruciate ligament (ACL) injuries occur when the athlete’s attention is focused on performing tasks and cognitive challenges. Dysfunction of the performance and proprioception of the knee joint in the condition of divided attention exposes a person to ACL injury. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of eight weeks of neuromuscular training with dual cognitive tasks on the performance and proprioception of futsal players with dynamic knee valgus deficits.
    Methods
    30 futsal players with dynamic knee valgus deficit (mean age: 21.86 ± 3.27 years, weight: 68.91 ± 99.55 kg, height: 175.6 ± 6.49 cm) were purposefully selected and randomly divided into two groups (control=15, experimental=15). In the pre-test, performance by tuck jump test and single leg triple hop test, as well as proprioception of the knee joint by digital imaging of the goniometric method were evaluated. The experimental group participated in a neuromuscular training program with dual cognitive tasks for eight weeks. Both groups performed a pre-test prior to the training period and performed a post-test two days after the training period in the experimental group. After data collection, univariate analysis of covariance and independent t-test were used to examine the means and differences between groups at a significant level (P≤0.05).
    Results
    The results of statistical tests showed that there was a significant difference between the mean scores of the Tuck jump test (P = 0.001) and Single Leg Triple Hop Test (P = 0.001) between the subjects of the two groups in the post-test, so the experimental group performance was better than the control group. There was no significant difference in proprioception of the knee (P=0.459), however, the mean error of proprioception reconstruction was further improved in the experimental group.
    Conclusion
    The results of the present study showed that performing neuromuscular training with dual cognitive tasks significantly improves performance and reduces knee proprioception error. Therefore, it is possible that combining neuromuscular training with dual cognitive tasks as a new training approach can be effective to prevent ACL injury.
    Keywords: anterior cruciate ligament, Proprioception, Performance, Dual cognitive Task, Neuromuscular training, knee
  • Sh Habibzadeh, M Estaki *, A Ghanbari Panah Pages 67-75
    Purpose

    The purpose of this study was to compare the signs of mathematics learning disorder in bilingual and monolingual students.

    Methods

    The research method was casual-comparative. The statistical population included all bilingual and monolingual students in the third grade of primary school referred to the medical centers for learning disabilities in Tabriz and Tehran in 2019-2020. Convenience sampling was used for selecting 50 people for each group. Data were collected through WISC-IV and Key Math test and analyzed using multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that the mean scores of application and the total score of mathematics in bilingual students were significantly lower than monolingual students. Also, in math subtests, the mean scores of bilingual students in calculation (p=0.004), size, time, solution, interpretation and estimation (p<0.001) were significantly lower than monolingual students.

    Conclusion

    According to the findings, bilingual students had more problems in mathematics compared to monolingual students.

    Keywords: Mathematics learning disorder, bilingual, monolingual
  • M.R Sancholi *, A.H Daneshjoo, H Akbari Pages 76-91
    Purpose

    The patellofemoral pain syndrome (PFPS) is one of the most common diseases of the knee joint that causes pain, dysfunction, and reduces the quality of life in the elderly. The aim of the present study was to investigate the effects of core exercise stability and strength training of hip abductors with mobilization exercise on pain, functional disability, and quality of life in elderly patients with PFPS.

    Methods

    Twenty elderly male patients with PFPS were purposefully selected and randomly and equally divided into two groups of central stability training group (age 63.7 ± 3.19 years, height 173.1 ± 6.2, weight 76.8 ± 7.92 kg) and mobilization exercise group (age 65.2 ± 3.22 years, height 174.3 ± 7.64, weight 77.5 ± 7.98 kg) were located. The first experimental group performed core stability exercises and strengthening the hip muscles for six weeks (three sessions, 45 minutes each session), and the second group performed mobilization exercises during the same period. Before and after the training protocol, the research variables were measured by using questionnaires for pain intensity (visual analogue scale), functional disability, and quality of life. For data analysis, repeated measures ANOVA with a significance level of p= 0.05 was used.

    Results

    The results of this study showed a significant decrease in pain factors, functional disability, and quality of life in the groups of core stability exercises and strengthening the hip flexor muscles (p<0.05) and a significant decrease in pain intensity, performance, and quality in the mobilization training group. The number of variables in the two groups was not significant. But the effect size indicated that the exercises for core stability and strengthening of the hip flexor muscles were better in all variables (p>0.05).

    Conclusion

    According to the results obtained from this study, it can be concluded that core stabilization exercises, strengthening hip abductor muscles, and mobilization exercises decrease pain and functional disability and increase quality of life. So, it is possible to use each exercise as a training method in the rehabilitation program of elderly patients with patellofemoral pain.

    Keywords: patellofemoral pain syndrome, core stability exercises, Mobilization, Pain, Performance, Quality of life, Elderly
  • A Keyhanfar *, M Akoochakian, M Sahebozamani Pages 92-107
    Purpose

    Knee osteoarthritis is caused by the wear and tear of the knee joint cartilage is a natural process. However, it can occur sooner among athletes based on the type of sport and the pressure on the knee joints that can be really intense. The aim of the present study was to investigate the effect and durability of a home-exercise program based on NASM principles as well as its impact on range of motion, balance, and dynamic gait parameters of male retired athletes suffering from knee arthritis.

    Methods

    In this semi-empirical study, as many as 24 male retired athletes suffering from knee arthritis were randomly selected and divided into two groups of 12 subjects (the NASM exercising group and the control group). The empirical group did NASM exercises at home for eight weeks. Range of motion with Goniometer, balance with berg balance scale and dynamic gait parameters with dynamic gait parameter test were evaluated before, after eight weeks of exercise, and also after four weeks of non-exposure to exercise. Data analysis was performed using repeated measures ANOVA and Bonferroni post hoc tests at a 5% error level using SPSS 24 software.

    Results

    NASM exercises have resulted in a significant increase in the amount of knee range of motion, range of motion of the femur, balance, and dynamic gait parameters in the post-test and durability stages compared to the pre-test. The range of motion of the knee (p<0.001) and femur (p = 0.007) in the durability phase was significantly reduced compared to the post-test but in equilibrium (p = 0.080). As well as dynamic gait parameters (p = 0.501), there was no significant difference between the two stages of post-test and durability. Additionally, no significant difference was found in the control group (p>0.05).

    Conclusion

    Apparently, NASM exercises can lead to improvements in range of motion, balance, and dynamic gait parameters among male retired athletes suffering from knee arthritis. That is why, it is highly recommended for these people.

    Keywords: NASM exercises, Movement domain, Balance, Retired athlete, Knee osteoarthritis ‎
  • H Dadgar *, A.H Daneshjoo, M Sahebozamani, O Esmaeili, M Kharaji Pages 108-124
    Purpose
    Football (Soccer) is associated with an inherent risk of head injuries and is also unique in "heading" skill. Heading can activate biomarkers of brain damage. The present study provides a comprehensive review of researches on the prevalence of head injuries and the effectiveness of biochemical markers in performing this skill.
    Methods
    Scientific libraries were searched for studies published between 2000 and 2021. Search terms included ‘Head Injuries’, ‘Brain Injuries’, ‘Epidemiology’ and ‘Soccer’. Studies that contained data on heading, biomarkers of brain injuries, injury incidence rate and mechanisms were included. Non-English and non-Persian studies, contained data on non-soccer related injury, or conference abstracts were excluded. From 243 articles related to the subject, 45 articles had inclusion criteria.
    Results
    Head injuries rate in premier leagues varies (range of change 0.3% to 16.8%, or 0.12 to 1 per 1000 hours) and is lower compared to reports of semi-professional leagues (0.3% vs 22%). Heading is not common head injury mechanisms in premier leagues. The most common markers used to assess brain damage are S100B (8 studies) and NF-L (6 studies). Tau (3 studies), NSE (2 studies), albumin (1 study) and brain growth factors (1 study) were also used to evaluate the effectiveness of heading skills. In total, 9 studies reported changes in levels and 11 studies of no changes in markers levels following heading at different ages in both women and men.
    Conclusion
    Exposure to repeated subconcussive and high speed impacts as the form of soccer heading may lead to brain damage that can be detected using biochemical markers. The results of the present study show that heading in football should not be overlooked as a potential mechanism of brain injury. Of course, more research is needed to clarify the possibility of such a relationship.
    Keywords: Heading, Head injury, Brain injury, Biomarker
  • M.J Ashraf *, M Sahebozamani, A.H Daneshjoo Pages 125-136
    Purpose
    Disorders in the lower extremities biomechanics and kinematics are one of the causes of patellofemoral pain syndrome. The aim of this study was to investigate the lower extremities biomechanics of the in patellofemoral pain syndrome: a narrative review of the articles 2020-2010.
    Methods
    This article is a narrative review with a comprehensive systematic electronic search in databases (Google Scholar, Magiran PubMed, Springer, Taylor & Francis, ISC) related articles from 2010 to 2020. Search keywords included: Patellofemoral Pain Syndrome "& Lower Extremity Biomechanics ".
    Results
    After reviewing 293 articles, 36 articles were found based on the relevant inclusion criteria in the field of lower limb biomechanics. After reviewing the quality of this articles, 15 articles that examined the lower extremities biomechanics in patients with patellofemoral pain were selected and their role was evaluated in patients with patellofemoral pain.
    Conclusion
    The lower extremities biomechanics in patients with patellofemoral pain syndrome are impaired and the exercises performed on these individuals should cause changes in the lower extremities biomechanics of the alignment of the joints.
    Keywords: patellofemoral pain syndrome, Biomechanics of Lower Limb, Kinematics of Movement